jueves, 2 de noviembre de 2017

Tema 2

Unitat 2: Gestió de fitxers i cerca d'informació 

Internets i navegadors


Origens, evolució i actualitat d’Internet


El que avui dia coneixem com a ‘Internet’ és una xarxa de comunciacions que es va crear originalment als Estats Units amb finalitats militars.
En plena guerra freda, es necessitava un mitjà de comunicació militar que tingués una sèrie de característiques, la més important de les quals era distribuir la informació de forma descentralitzada. Així va sorgir la xarxa ARPA.


La informació viatjava a través d’un protocol de comunicació que dividia la informació en petits paquets que, un cop en la seva destinació, s’ordenaven de nou per recompondre el fitxer original.


Després de la guerra freda, ArpaNet va passar a prendre d’autoritats civils i s’hi van anar afegint nodes universitaris i científics. Fins que a poc a poc, va anar creixent fins a ser el que es coneix avui dia.   


Ara, l’internet proporciona una font inesgotable de continguts; un mitjà de comunicació i expressió sense límits, un espai inacabable on allotjar fitxers, etc.




Navegadors


Un navegador és un programa client instal·lat a l’ordinador de l’usuari, que ens permet accedir a un servei remot. En aquest cas, a una font d’informació i interpretació del llenguatge HTML per mostrar-ne  el contingut.


Google Chrome


Un dels navegadors més coneguts i més utilitzat del món d’avui dia es el Google Chrome, la seva utilització és molt similar a Internet Explorer.
La seva característica més rellevant és el botó per connectar-se amb el compte de Google i accedir a continguts i cerques personalitzades.





Seguretat


La seguretat es pot configurar des del navegador, però cal saber que només amb això l’ordinador no queda totalment protegit. I a més a més és important no navegar per pàgines webs sospitoses o desconegudes, perquè solen ser virus.


Cercadors d’informació


Un cercador serveix per trobar les pàgines que contenen una determinada informació, però de les quals no se’n coneix l’adreça.
La informació a internet està dispersa i desordenada, no existeix una jerarquia ni un sistema organitzat de classificació on es pugui buscar.


Google


Google disposa d’un cercador molt ràpid i fàcil d’usar. Intenta transmetre a l’usuari mostrant una pàgina amb fons blanc i visualment neta.


A poc a poc, Google ha anat afegint funcionalitats al cercador, com traductor, correu, blogs, documents, notícies, mapes navegador, fins a un sistema operatiu.  


Blogs


Un blog és una pàgina web en què un autor publica articles, notícies o opinions seves, o bé permet que altres n’hi expressin, i que s’actualitza contínuament.


Cal tenir en compte que els blogs se solen agrupar per comunitats que a més de fer un directori del qual existeix dins i uns rànquings setmanals o diaris, ofereixen eines útils per crear i mantenir el propi blog. Un exemple és Blogspot.


Xarxes Socials


Les xarxes socials a través d’Internet van començar l’any 2002 amb l’aparició de MySpace. Totes les xarxes socials es recolzen en la teoria dels sis graus de separació, segons la qual tots els habitants del planeta estan relacionats entre si a través de cadenes de sis enllaços.


Són serveis online on els usuaris es poden crear una pàgina o perfil per comunicar-se amb altres persones que també utilitzin aquest servei.


És una aplicació que actua com a xarxa social ja que permet als seus usuaris pujar qualsevol tipus de fotos i vídeos.
Web gratuïta de microblogging que reuneix els avantatges dels blogs, les xarxes socials i la missatgeria instantània.
És un servei gratuït que permet connectar a les persones en internet. Si som usuaris registrats a la seva pàgina web, podrem gestionar el nostre propi espai personal: crear àlbums de fotos, compartir vídeos, escriure notes, crear esdeveniments o compartir el nostre estat d'ànim amb altres usuaris de la xarxa.
És un portal de l'Internet que permet als seus usuaris pujar i visualitzar vídeos.


Gestió de fitxers informàtics


Tipus de fitxer. Extensions


Cada aplicació té un tipus de fitxer associat. El tipus de fitxer ve definit pel format en què les aplicacions emmagatzemen les dades en els fitxers. Així, un document del Word té un format diferent que un llibre de l’Excel. Els fitxers es distingeixen per l’extensió.


Exemples d’extensions de fitxer
Tipus
Word
Excel
Access
PowerPoint
Gimp

Icona
Extensió
.docx
.xlsx
.accdb
.pptx
.xcf
  

No hay comentarios:

Publicar un comentario